Master Generál

Vízszerelés anyagai

Mint minden szakmában, a vízszerelésnél is vannak fontosabb anyagok, melyek elengedhetetlenek a munka elvégzéséhez. Mint tudja csővezetékeken keresztül távozik és érkezik az ivóvíz és a szennyvíz is. Ezek a vezetékek hasonlítanak az emberi érrendszeri hálóhoz. Ezt a rendszert vízvezeték szerelés közben kell kiépíteni. Manapság már az utcai nyomóvezetéken keresztül érkezik számunkra a megfelelő mennyiségű és minőségű víz. Ezek a csövek flexibilis, bekötő csövek és általában anyagát tekintve műanyag, öntöttvas, acél, ólom, KPE vagy réz.

Ezzel szemben az ókorban a vizet kőcsatornákon, ólom és kerámiacsöveken szállították. Manapság az alábbi anyagokkal találkozhatunk vízszerelés során:

ólomcső
ezekkel a csövekkel leginkább a régebbi építésű házak vízvezetékeinél találkozhatunk pl. Budapest belvárosa vagy régebbi peremkerületei. Ma már nem használják ezt az anyagot mert az évek során bebizonyosodott, hogy az ólom mérgező, anyaga drága és nagy a tömege. Ezekkel a csövekkel ma már ritkán találkozunk.

Horganyozott vascső
szerelése embert próbáló, de olcsó anyagként tartják számon. Ez az anyag belül az évek során teljesen elkorrodál és beszűkül a keresztmetszete. Ma már csak a tűzivíz vezetékeknél használatos. A hatvanas és hetvenes években viszont a piacon szinte egyeduralkodó volt és szinte minden lakásban megtalálható volt.

Félkemény rézcső
Ez az anyag a mai napig az élvonalban szerepel, ha víz-, fűtés- vagy gázszerelésről van szó. Megbízható és tartós anyag. Leggyakrabban 15, 18, 22 mm-es sugarú csövekkel találkozhatunk a háztartásokban. Idomai, lágy, kemény forrasztással és prés szerszámmal szerelhetőek. Ezeket a csöveket általában szálban forgalmazzák.

Lágy rézcső
Hasonló a keményebb rézcsövekhez, csak nagyon minimális eltérés fedezhető fel benne. Átlagosan 15, 18, 22 mm-es méretet alkalmaznak. Ezek a csövek rendkívül alkalmasak víz-, gáz- és fűtésszereléshez. Tekercsekben árulják és elsősorban padlófűtés kiépítésekor használják ezt az anyagot. Több verzióval találkozhatunk a boltokban, ugyanis létezik gyárilag előszigetelt, műanyag burkolattal ellátott verzió. Ezt a két verziót melegvíz, illetve fűtés szállításánál használják, hogy minél kevesebb legyen az energiaveszteség.

Akadnak azonban nem fémes jellegű csövek is. Ezek pedig:

Többrétegű cső
A legújabb ismeretek szerint ez a legkorszerűbb csőfajta napjainkban. Általában 5 réteg van egymásra dolgozva, így lesz ellenálló és alakítható. Élettartama kb. 30-40 év körül alakul. Hiába kerülnek viszonylag sokba hozzá az illesztőidomok és a vízvezeték szereléshez szükséges sajtológép ára is igen drága, a szakemberek többsége mégis előszeretettel választja ezt a fajta csövet.

KPE cső
Utóbbi időben gázcsőként is használják, de általában földárokban hidegvízhez, illetve ivóvíz ellátáshoz használják. Ezt a fajta csövet kész idomokkal rögzítik egymáshoz. Tulajdonságai / előnyei: korrózióálló, könnyű kezelhetőség és könnyű súly, hidegben kb. 15 fok alatt merev.

PVC cső
Szennyvízcsöveknél használatos. Tulajdonságai közé tartozik, hogy nem törik, könnyen megmunkálható, ragasztható, vágható, időtálló, olcsó, nem igényel különösebb szaktudást ennek szerelése. Ha a klasszikus szürke csövet használjuk azt csak beltérben szabad alkalmazni, ugyanis földalatt egy idő után deformálódik. Ha a földbe kívánunk ilyen fajta csövet rakni akkor csak a narancssárga erősített kivitelű KG csövet tegyük. Ez kb. 50 évig tart.

0 hozzászólás

    Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás

Tájékoztatjuk, hogy hozzászólása csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.

Visual CAPTCHA